Volg ons op:                   

     









Intervisie

Wat is begeleide intervisie? 

Intervisie is goed toepasbaar om van elkaar te leren. Intervisie kun je goed uitvoeren in een groep van tussen de vier en acht personen die een zelfde soort werkzaamheden uitvoeren. De werkvorm ligt op het vlak van deskundigheids-bevordering, die gericht is op onderlinge advisering t.a.v. werk. Intervisie vindt in principe plaats in een groep bestaande uit gelijken, die hun gezamenlijk proces zelf vorm geven. Soms is het echter wenselijk dat een intervisietraject door een deskundige wordt begeleid, bijvoorbeeld om met elkaar als groep een start te maken of om verdieping in het intervisieproces te brengen. Binnen een gezamenlijk vastgestelde structuur zoeken we dan naar oplossingen van werkproblemen. Doelstelling is om te komen tot verbetering van het functioneren van de deelnemers via stimulering van het reflecterend, probleemoplossend en zelfsturend vermogen.

Voor wie is begeleide intervisie bedoeld?
Intervisie is bedoeld voor medewerkers die een zelfde soort werkzaamheden uitvoeren, hier ervaren in zijn en waartussen geen hiërarchische verhoudingen bestaan. De medewerkers hebben een gemeenschappelijke basiscultuur voor een gezamenlijk leerproces en ze durven zich open en kwetsbaar naar elkaar op te stellen. Wel dient iedereen te beschikken over basisvaardigheden zoals confronteren en reflecteren en zijn ze in staat om constructief feedback te geven zonder oordelen en feedback te ontvangen zonder defensief te worden. (Wanneer dit niet het geval is, kan er een trainingstraject aan vooraf gaan waarin we deze zaken oppakken).  In deze werkvorm ga je van elkaar leren door het uitwisselen van opgedane ervaringen in de praktijk.

Hoe gaat het in zijn werk?
De groepsgrootte varieert van vier tot maximaal acht personen en per sessie brengt iedereen een casus in. Afhankelijk van de beschikbare tijd zullen er een tot maximaal drie casussen behandeld worden. Aan het begin van het intervisietraject vindt een oriënterend gesprek plaats, waarin we met elkaar kennismaken en de intervisiewerkvorm bespreken. Tevens bespreken we wensen en mogelijkheden, zowel praktische zaken, als inhoudelijke. Intervisie is het meest effectief wanneer er meerdere intervisiebijeenkomsten achter elkaar gepland gaan worden. De tussentijd varieert van vier tot maximaal zes weken. Ook maken we afspraken ten aanzien van aanwezigheid, verhindering, geheimhouding, voorbereiding, leiden van de bijeenkomsten en verslaglegging. Aan het eind van elke bijeenkomst is er een kort evaluatief moment en na drie bijeenkomsten wordt een evaluatie ingebouwd, waarin onze samenwerking centraal staat. Na zes bijeenkomsten vindt een tussen– of eindevaluatie plaats, waarbij de mogelijkheid bestaat om nog enkele vervolgbijeenkomsten te plannen. Gespreksleiding, verslaglegging en inbreng kunnen in principe rouleren en elke deelnemer volgt het leerproces van de ander(en). De leden van de groep bepalen zelf de onderlinge taakverdeling. Wij begeleiden het proces en doen niet inhoudelijk mee. Wij ondersteunen en organiseren en structureren de bijeenkomsten en bij het analyseren van werkvragen en werkproblemen.